top of page
IT-recht

IT-RECHT 
CYBERSECURITY

In de digitale wereld waarin we leven vormen cyberaanvallen een steeds groter wordende bedreiging. De gevolgen van een aanval kunnen zowel zware financiële als reputatieschade met zich meebrengen. Daarom is de beveiliging van je intellectuele eigendom tegen de computercriminaliteit bijzonder belangrijk.

logo.png

OPMAAK ICT CONTRACTEN

Wij kunnen u bijstaan in de opmaak en het nazicht van IT-contracten zoals algmeene voorwaarden, SaaS-overeenkomsten, hostingcontracten, Service Level Agreements en gebruikersvoorwaarden voor uw applicaties

CYBERSECURITY
PENETRATION TEST

Naast Phishing simulaties en opleidingen voor ondernemingen biedt Mr. Franklin ook penetration tests aan en kunnen wij u bijstaan bij het opmaken van een veiligheidsbeleid op maat 

GAMING 
NIEUWE TECHNOLOGIE

Mr. Franklin heeft ruime ervaring in de juridische begeleiding van IT-ondernemingen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals gaming, blockchain, augmented reality, VR, cryptoactiva, IoT, drones en  artificiële intelligentie.

BESCHERMING DOMEINNAMEN

Mr. Franklin heeft de nodige ervaring in het voeren van gerechtelijke en buitengerechtelijke procedures met het oog op het cybersquatting, het claimen van een domeinnaam of merkinbreuken ten gevolge van de registratie van een domeinnaam

hacker cybersecurity

Hoe kan Mr. Franklin helpen?

 

Juridische aspecten van ICT-contracten

 

Wij kunnen je bijstaan in de opmaak en het nazicht van ICT-contracten zoals algemene voorwaarden, software-overeenkomsten, hostingcontracten, Service Level Agreements en gebruikersvoorwaarden voor al jouw applicaties.

Wat is een ICT-contract? 

 

Een ICT-contract is een breed concept dat verwijst naar een verzameling van overeenkomsten die in een ICT-context gesloten worden.

Lees hieronder een niet-limitatief overzicht van de meest voorkomende ICT- overeenkomsten:

 • Overeenkomsten tot ontwikkeling van software en SaaS-ontwikkelovereenkomsten (‘Software as a Service’)

 • Hostingcontracten: een hostingcontract is een overeenkomst waarin afspraken worden gemaakt over het online beschikbaar stellen (‘hosten’) van websites of gegevens.

 • Service Level Agreements (SLA): een overeenkomst waarin afspraken gemaakt worden over het niveau van de ICT-dienst of ICT-product. Dit is meestal een aanvulling of bijlage bij een hoofdovereenkomst zoals een hostingcontract.

 • Algemene voorwaarden en gebruiksvoorwaarden voor online platformen, webshops, enz.

 • Escrowcontracten met het oog op de bewaring van broncode bij een escrow-agent.

 • Overeenkomsten gesloten in het kader van e-commerce.

IT-recht en ICT overeenkomsten

 

De wetgeving rond informatietechnologie en in het bijzonder ICT overeenkomsten is enorm gefragmenteerd. Zowel de regels uit het Europees recht als in de Belgische context tot stand gekomen wetten kunnen van toepassing zijn.


Daarbij is het huidige internetrecht beperkt en onvoldoende aangepast aan de ICT-praktijk. De bestaande wettelijke principes van het IT-recht bieden met andere woorden weinig oplossing voor de juridische vraagstukken die in praktijk kunnen voorkomen.

Het is dus belangrijk om het gebrek aan duidelijke regels op te vangen door goede afspraken te maken en deze vast te leggen in waterdichte overeenkomsten om eventuele toekomstige rechtszaken te voorkomen.

Mr. Franklin beschikt over bijzondere ervaring rond juridische vraagstukken uit de ICT-praktijk. Met de nodige specialistische kennis van IT-recht kunnen we jouw onderneming bijstaan in het onderhandelen en opstellen van sluitende ICT-contracten. Een IT-contract op maat? Daar zorgen wij voor!

Anker 1

Gaming & nieuwe technologieën 

 

De laatste jaren is de technologie duidelijk aan een sterke opmars bezig. Het IT-recht ontwikkelt trager dan andere rechtsgebieden en kan de technische vooruitgang vaak maar moeizaam volgen. Het gevolg is dat in het beginstadium soms slechts algemene juridische beginselen gelden die niet zomaar toegepast kunnen worden op deze nieuwe technologieën. Denk bijvoorbeeld aan de gamingsector die voor nieuwe juridische vraagstukken zorgt.

Dit kan ervoor zorgen dat deze technologieën gedurende een zekere periode (gedeeltelijk) in een ‘grijze zone’ terechtkomen. Vaak zullen bij het ontstaan en aanbieden van nieuwe technologieën echter nog steeds algemene regels gelden zoals bijvoorbeeld de wetgeving inzake gegevensbescherming of auteursrecht.

De wetgevende overheden komen echter regelmatig aan het ontbreken van (aangepaste) regelgeving tegemoet door nieuwe initiatieven in het IT recht.

Bij Mr. Franklin volgen wij zowel juridische als technische ontwikkelingen rond ICT op de voet. Wij adviseren ook meerdere gamingstudio's op zowel juridisch vlak als op vlak van informatiebeveiliging.

Anker 3
logo.png
Anker 2
Anker 4

​Artificiële intelligentie

Het IT-recht streeft naar betrouwbare AI binnen een nieuw regelgevend kader, soms de ‘Artificial Intelligence Protection Regulation’ genoemd naar analogie met de GDPR. Ook in dit rechtsgebied heeft Mr. Franklin een bijzondere expertise. We begeleiden je graag in de juridische aspecten van de AI-implementatie op maat binnen jouw bedrijf.

Bescherming van domeinnamen

Wat is een domeinnaam?

 

Een domeinnaam is het unieke internetadres van een webpagina dat na registratie wordt opgenomen in het Domain Name System (DNS). Door een domeinnaam is de website van jouw onderneming dus gemakkelijk vindbaar online.

Er ontstaan regelmatig discussies met betrekking tot domeinnamen en de handel in domeinnamen. Typische geschillen ontstaan als gevolg van:

 • Cybersquatting: iemand registreert een identieke of gelijkaardige domeinnaam om te “freeriden” op de goodwill van iemand anders, of om de domeinnaam te kunnen verkopen met winst. Een domeinnaam claimen en zo je domeinnaam beschermen is daarom van groots belang. Op deze pagina lees je meer wat je als onderneming tegen cybersquatting kunt doen.

 • Merkinbreuken als gevolg van de registratie van een domeinnaam waarin een merkteken verscholen zit.

De advocaten van Mr. Franklin hebben de nodige ervaring in het voeren van gerechtelijke en buitengerechtelijke procedures met het oog op het claimen van een domeinnaam. Waar mogelijk proberen wij steeds een minnelijke oplossing te onderhandelen.

Penetration test

 

Naast phishing simulaties en opleidingen voor ondernemingen biedt Mr. Franklin ook penetration tests aan. Wij adviseren ook rond het opmaken van een veiligheidsbeleid op maat. Zo’n veiligheidsbeleid mag zeker niet ontbreken indien je onderneming zich in elektronische handel specialiseert of persoonsgegevens verwerkt.

Opmaak veiligheids- en incidentenbeleid

 

​Mr. Franklin kan jou bijstaan in het opmaken van een veiligheidsbeleid op IT-vlak. Hierbij wordt na een veiligheidsscan aanbevelingen opgesteld evenals IT policies zoals een wachtwoordbeleid, encryptiebeleid, BYOD-policy,...

 

Wij bieden pakketten aan tegen vaste prijzen zodat er vanaf het begin van onze dienstverlening transparantie is over de kosten voor jouw onderneming.

Op deze pagina vind je 5 tips om je onderneming te beschermen tegen cybercriminaliteit. Als onderneming ben je best actief bezig met het uitwerken van een degelijk veiligheidsbeleid. Zo niet kan er zelfs een risico zijn dat je onderneming wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. Een voorbeeld van zo een veroordeling vind je hier.

Phishing-simulaties op maat

 

​​Medewerkers zijn de grootste zwakte binnen een bedrijf op het vlak van cyberveiligheid. Dit kan komen door het gebrek aan een gericht veiligheidsbeleid of door onwetendheid of onoplettendheid. Phishing is een bekend voorbeeld van cyberaanvallen.

 

Mr. Franklin biedt periodieke simulaties van phishing-mails in een abonnementsformule aan. Ervaring toont dat dergelijke praktische training het bewustzijn omtrent dergelijke aanvallen spectaculair vergroot en dus het risico op een phishing aanval danig vermindert binnen een onderneming.

Prijzen voor een phishing-abonnement voor één jaar tot 10 werknemers starten vanaf 500,00 € + BTW. Voor meer informatie over onze pakketten en phishing, klik hier.

Op deze pagina vind je extra tips om je onderneming te beschermen tegen phishing.

Opleidingen op maat van jouw onderneming

 

Mr. Franklin biedt opleidingen op maat voor jouw onderneming rond databescherming, cybersecurity en phishing. Dit kan gekoppeld worden aan de voorstelling van een veiligheidsbeleid of phishing-abonnement. Opleidingen kunnen zowel ter plaatse als via video-call worden georganiseerd.

Prijzen starten vanaf 400,00 € + BTW.

Penetration test op applicaties en API's​

 

​Mr. Franklin biedt web- en mobiele applicatie penetratietesten (black box, gray box en white box testen) aan tegen vaste prijzen. Hierbij wordt de applicatie gedurende een vast aantal uren onderworpen aan manuele testen op de OWASP top 10 kwetsbaarheden voor mobiele applicaties, web applicaties en API's.

Prijs voor 8 uren testen: 1.350,00 € + BTW

Prijs voor 16 uur testen: 2.500,00 € + BTW

logo.png
Anker 5

CONTACTEER ONS

Waarom kiezen voor Mr. Franklin?

 • Ruime ervaring en veel expertise in IT-dossiers

 • Diensten tegen vaste prijzen

 • Directe communicatie en vlotte service

 • Betrouwbare partner met de nodige technische kennis

shutterstock_1538166857.jpg

OOK ZIJ DEDEN EEN BEROEP OP MR. FRANKLIN

logo.png

Mr. Franklin levert ons een prima ondersteuning op vlak van juridische IT bijstand, GDPR, eigendomsrecht en financiële geschillen. Gedrevenheid, snelheid, passie voor het vak, correctheid zijn slechts enkele kernwoorden die Mr. Franklin & hun team typeren. 

Xavier Goegebeur / Link Optimizer

Untitled_edited.png

Mr. Franklin geeft altijd kwalitatief werk voor een duidelijke prijs.

Alain Carels / Carbofisc

Untitled_edited.png
bottom of page