top of page

Een online wedstrijd organiseren voor het EK, mag dat zomaar?

Vandaag start het EK en dus zal ook de Duivelgekte weer oplaaien iedere maal Lukaku de netten doet trillen en de Rode Duivels een stap dichter komen bij de finale. Ondernemers die hiervan een graantje willen meepikken organiseren hierbij regelmatig online wedstrijden zoals een pronostiek, waarbij prijzen gewonnen kunnen worden. Maar is online verloting organiseren wel wettelijk toegelaten en onder welke voorwaarden?


Een online wedstrijd is naar Belgisch recht niet verboden, maar een onderneming zal erop moeten letten dat de wedstrijd niet als een loterij of een verboden kansspel wordt gekwalificeerd.Een loterij organiseren mag niet


Een loterij is een spel waarbij de deelnemers iets kunnen winnen, louter en alleen door de werking van het toeval. Het organiseren van een loterij is verboden. Hierbij is het irrelevant of de deelname aan de loterij al dan niet gratis is. Het willekeurig aanduiden van een winnaar of het toekennen van een prijs aan de honderste ‘like’ op je Instagram-foto is niet toegelaten. Het organiseren van een loterij wordt strafrechtelijk gesanctioneerd.Een online kansspel organiseren mag onder bepaalde voorwaarden


Een kansspel is een spel waarbij de deelnemers iets kunnen winnen, niet uitsluitend door de werking van het toeval, maar eveneens door een beroep te doen op hun fysieke of intellectuele behendigheid. Hierbij mag het lot maar een gedeeltelijke rol spelen om een winnaar aan te duiden. Om hieraan te ontsnappen volstaat het dus om een kennisvraag te stellen aan de deelnemers.


Zonder een vergunning zijn kansspelen waarvoor een inzet vereist is verboden. Gratis kansspelen zonder inzet zijn wel toegelaten. Een onderneming mag de deelname aan een kansspel wél laten afhangen van een verkoop, zolang het kansspel zelf gratis wordt aangeboden.


Tot slot is vereist dat de deelnemer actief een handeling moet stellen of een vraag moet oplossen. Het opgeven van een winnaar of het vragen naar de score bij een voetbalwedstrijd is een dergelijke actieve handeling.Mag ik het EK-logo of een foto van de Rode Duivels gebruiken in de aankondiging?


Het EK logo is een beschermd merk en mag dus zonder toestemming van de UEFA niet gebruikt worden. Ook het wapenschild of de drietand van de Rode Duivels mag niet zonder toestemming gebruikt worden. Afbeeldingen van het internet mogen niet zomaar gebruikt worden zonder licentie of toestemming van de fotograaf. Wat wel kan is gebruikmaken van vlagjes om de verschillende landen aan te duiden.Welke documenten moet ik opmaken?


Als je een wedstrijd organiseert raden we aan om een wedstrijdreglement op te maken en zorg dat het wedstrijdreglement vlot toegankelijk is via een hyperlink.

Het wedstrijdreglement vermeldt ondermeer de volgende zaken en moet door alle deelnemers uitdrukkelijk aanvaard worden:

Ø De organisator die de wedstrijd organiseert

Ø Het spelverloop

Ø Begin –en einddatum

Ø De voorwaarden om deel te nemen

Ø Informatie over de prijzen

Vergeet ook geen privacy policy toe te voegen aan uw website die beschrijft op welke manier omgegaan zal worden met persoonsgegevens. De deelnemer moeten bij inschrijving via een checkbox waarbij ook minimaal de link is opgenomen, aangeven dat zij de privacy policy gelezen hebben.


Neem deel aan de gratis Mr. Franklin pronostiek!


In samenwerking met Stad Brugge en Tifogame organiseren wij ook een EK-pronostiek waarbij u leuke Mr. Franklin gadgets kan winnen. Uiteraard is deelname gratis, zal u een kennisvraag voorgeschoteld krijgen en zal u actief de verwachte uitslagen moeten invullen. Deelnemen kan via deze link. Veel succes!


Mr. Franklin heeft een grote expertise in het begeleiden van start-ups en scale-ups als juridische en strategische partner. Meer weten over de juridische verplichtingen van een onderneming? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Comments


bottom of page