Vorige week kwam het nieuws naar buiten dat de Nederlandse dj Hardwell gebruik gaat maken van de blockchain technologie om zo de rechtenverdeling van zijn muziek te regelen. Hij is hiermee de eerste dance-artiest ter wereld die de blockchain op deze manier gebruikt.
Blockchain
De blockchain is een gedistribueerd digitaal registratiesysteem van data. Momenteel is de blockchain het meest bekend als zijnde de techniek achter Bitcoin, maar in potentie zijn de mogelijkheden van de blockchain veel groter. In dit registratiesysteem kunnen immers niet enkel financiële transacties (zoals bij Bitcoin het geval is) worden opgenomen, maar in principe kunnen alle soorten data worden geregistreerd in de blockchain. De data in de blockchain worden opgeslagen in pakketjes die “blocks” worden genoemd. De inhoud van deze blocks wordt gehashed (vertaald naar een niet terug te herleiden code) en opgenomen in een keten/chain (vandaar “blockchain”). Omdat de code in elk block aansluit bij de code uit het vorige block in de keten, kan de data in de keten niet worden gewijzigd en is deze onveranderlijk.
Wil je meer weten over hoe een blockchain nu precies werkt en wat je ermee kunt doen? Neem dan zeker eens een kijkje op deze pagina. In Dossier Blockchain leggen zetten wij alles op een rijtje. Ook deel II van Dossier Blockchain staat online.
Rightsshare
Het platform dat gebruik maakt van bovenstaande technologie is door Rightsshare ontwikkeld voor het platenlabel van Hardwell. Het werkt als volgt: normaal gesproken worden rechten van muziek in Nederland geïnd door Buma/Stemra. In het platform van Rightsshare wordt Buma/Stemra niet bij de incassering van de rechten betrokken. Hardwell verkoopt het nummer op zijn website en treedt vervolgens op als digital service provider, die de vergoeding aan zichzelf uitkeert. In theorie is het ook mogelijk om andere rechthebbenden (bijvoorbeeld producers, componisten en/of vocalisten) in de blockchain op te nemen, waardoor ook deze automatisch vanuit de blockchain worden betaald.
Doel
Hardwell en Rightsshare hopen op deze manier de verdeling van rechten in de muziekindustrie transparanter en sneller te laten verlopen. Nu zou deze verdeling nog vaak fout gaan en bovendien jaren duren. Rightsshare hoopt de aandacht te trekken van grote partijen binnen de muziekindustrie zoals Spotify, Amazon en iTunes. Ik ben benieuwd of er artiesten en/of platforms zijn die dit voorbeeld gaan volgen!
Mr.Franklin is jouw expert binnen het IT-recht & cybersecurity. Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.
Comentários