top of page

Digitaal uitkleden om een huis te kunnen huren

Laatst las ik op The Washington Post een verontrustend artikel.

De Britse start-up Score Assured biedt namelijk een platform aan aan verhuurders om potentiële huurders te screenen door analyse van hun sociale netwerken. Tot daar nog niet zo bijzonder maar Score Assured gaat wel erg ver in haar screening.Zo worden huurders verplicht om niet alleen hun openbare sociale-netwerk profielen te delen maar ook hun private. Op die manier wordt iedere activiteit die de gebruiker op de sociale netwerken uitvoerde meegenomen in de analyse. Niet alleen de wallposts of reacties op Facebook worden geanalyseerd, maar eveneens al de private gesprekken via messenger, de locaties waar de persoon komt of de zoekopdrachten die de gebruiker ingegeven heeft. Indien daar een gesprek opstaat waarbij de potentiële huurder tegen zijn vrienden, ouders of lief klaagt in welke context ook dat zijn geld op is voor het eind van de maand zorgt dat voor negatieve punten in de evaluatie. Zo ook het uitgaansgedrag, of de persoon reizen maakt en dergelijke meer worden geanalyseerd.


Er wordt een gedetailleerd rapport aangemaakt van de mogelijke financiële slagkracht maar eveneens de zoektermen of een gedetailleerde analyse van de persoonlijkheid van de persoon. Het resultaat van het diepgaande onderzoek wordt aan de cliënt bezorgd.

Moeten we ons binnenkort digitaal uitkleden om te kunnen huren?

Mag dat zomaar?


Of dergelijke handelswijze wettelijk is, is maar de vraag. De gegevens worden verkregen met de toestemming van de gebruiker/potentiële huurder maar de vraag kan gesteld worden of de toestemming ook vrij is. De huurder wordt namelijk verplicht zijn accountgegevens af te staan, of hij maakt geen kans op het huurpand. Daarnaast zijn de opgevraagde gegevens excessief voor het doel, met name informatie verzamelen over een potentiële huurder. Zo worden door het delen van de volledige handelingen van een gebruiker, gevoelige gegevens verzameld als geloofsovertuiging, seksuele voorkeur en eventueel medische aandoeningen. Verder heeft noch de verhuurder, noch de start-up zaken met de privé-conversaties die een persoon voert. Een ander groot probleem schuilt in de betrouwbaarheid van de gegevens. Iemand met een cynisch gevoel voor humor, een emotioneel persoon of iemand met een job in het bankwezen of journalistiek bijvoorbeeld kan er voor zorgen dat deze persoon door zijn gedragingen of gesprekken hiervoor afgestraft wordt.


Nieuwe norm?


Of de Start-up ook effectief the next big thing zal worden is maar de vraag. Aan hun ambitie zal het alleszins niet liggen. Zo willen ze tegen de zomer hun diensten uitbreiden naar werkgevers en andere sectoren als babysitters , taxi’s en Airbnb gebruikers. Op de vraag of de gebruikers zich niet gaan verzetten tegen de service antwoordt de ceo van Score Assured: “people will give up their privacy to get something they want.”


Meer informatie rond de GDPR kan u hier vinden.


Comments


bottom of page