NAMAAK, WAT ZIJN DE GEVAREN?
Elk ondernemer bouwt tijdens zijn volledige loopbaan aan zijn goede naam en faam. Daar hoort vaak het uitbouwen van een merk(naam) bij. Een welbekend merk of logo verwijst immers naar succes op de markt en bindt de klanten aan bepaalde onderneming. De verkopers van namaak (merk)goederen proberen op de goede naam en bekendheid van een bepaald merk (of logo) mee te liften. Dit leidt tot reputatie- en financiële schade voor de originele merkhouder, wat op zijn beurt zorgt voor schadelijke gevolgen voor onze economie.
Het is daarom belangrijk om als ondernemer niet alleen je intellectuele eigendom preventief te beschermen, maar ook op de gepaste manier op te treden indien het nodig is. Mr. Franklin is gespecialiseerd in de intellectuele eigendomsrechten en helpt je graag om jouw intellectuele rechten te verdedigen.
WAAROM IS OPTREDEN TEGEN NAMAAK NODIG?
Doordat intellectueel eigendom vaak een belangrijk onderdeel van de activa vormt is het belangrijk om voldoende inspanningen te leveren ter bescherming van jouw merk of een andere creatie. Bedrijven die niet voldoende aandacht besteden aan de handhaving van hun intellectuele rechten lopen het risico dat deze rechten in waarde zullen verliezen. Een onderneming die vaststelt dat er namaak van haar logo op de markt wordt gebracht en ervoor kiest om niet op te treden moet er bewust van zijn dat dit logo waarschijnlijk in waarde zal dalen.
Bovendien zorgt namaak vaak voor imagoschade voor de onderneming. Als merkhouder of auteur moet je dus steeds de namaak van jouw product op tijd kunnen detecteren.
Via de abonnementsformule van Mr. Franklin kan je elk relevant merkenregister door ons laten monitoren eens jouw merk ingeschreven is. Indien een nieuw merk wordt aangevraagd dat gelijkaardig is aan jouw merk ontvang je van ons een bericht met een korte analyse en advies. Daarna kan je een geïnformeerde keuze maken om al dan niet op te treden. Op die manier kan je namaak van jouw merk al in een zeer vroeg stadium voorkomen.
NAMAAK
MERK / LOGO
Namaak van merken en logo’s is een groeiend probleem dat niet alleen uw reputatie schaadt, maar ook uw klanten misleidt. Als ondernemer weet u hoe waardevol uw merk is. Het is hét gezicht van uw organisatie en een belangrijk onderscheidend kenmerk. Daarom is het cruciaal om uw merk te beschermen tegen namaak en inbreuk.
Bij Mr. Franklin staan we voor u klaar om u te helpen bij het voorkomen en aanpakken van namaakpraktijken. Of het nu gaat om juridisch advies, het nemen van juridische stappen tegen inbreukmakers, of merkbewaking: wij zorgen ervoor dat uw merk beschermd blijft en zijn waarde behoudt.
HOE KAN IK OPTREDEN TEGEN NAMAAK?
Op de dag van vandaag bestaan er talrijke procedures ter bestrijding van namaak. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van beslag inzake namaak, een stakingsbevel of een gewone procedure inzake namaak. Ook overheidsinstanties, zoals bijvoorbeeld FOD economie, bieden vaak de mogelijkheid om een klacht in te dienen.
Omwille van deze waaier aan mogelijkheden kan het handig zijn om eerst een juridische expert te consulteren. Een ervaren jurist kan je helpen zo efficiënt mogelijk op te treden.
Verder kunnen consumenten ook een klacht indienen bij vermoeden van namaak. Het verkopen van replica-artikelen schendt namelijk ook de consumentenrechten.
Douane
Een onderneming kan ook samenwerken met de douane om de invoer van namaak te bestrijden. Een van de voornaamste functies van douane is namelijk controle op goedereninvoer. Indien de medewerkers van douane vermoeden dat er namaakgoederen uit derde landen de EU binnenkomen kan er contact worden opgenomen met de merkhouders. De merkhouders krijgen op dat moment de kans om producten te inspecteren.
Indien het werkelijk om namaakartikelen gaat zal de houder van het merk of het auteursrecht de nodige stappen kunnen ondernemen om deze producten uit het economisch circuit te houden.
Ook inbreuken op een octrooirecht kunnen een vorm van namaak zijn. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een geoctrooieerde uitvinding zonder de toestemming van de octrooihouder. De houder van een octrooi kan dan onder andere overgaan tot het leggen van beslag inzake namaak of een stakingsvordering.
Het tekeningen- en modellenrecht beschermt tweedimensionale patronen (tekeningen) en driedimensionale voorwerpen (modellen). Uiteraard kunnen deze ook nagemaakt worden. De houder van een tekeningen- of modellenrecht beschikt over een aantal mogelijkheden om zijn exclusieve rechten af te dwingen.
INBREUK OP ANDERE IP-RECHTEN DAN MERK- EN AUTEURSRECHT
Wanneer je aangesproken wordt wegens een beweerde merkinbreuk is het aangeraden om een advocaat intellectueel eigendomsrecht onder de arm te nemen. Niets in het recht is zwart of wit, en dit zeker niet in het intellectueel eigendomsrecht. Daarom is het belangrijk om de inhoud van de aanspraak juridisch te analyseren en om een strategie te bepalen die kosten baten het beste resultaat met zich meebrengt.
Een gespecialiseerde advocaat zorgt voor de beste aanpak van het geschil waardoor de kansen op een vlekkeloos proces verhoogd worden.
Met onze expertise in merkenrecht en privacy- en IT-recht, bieden we een krachtige combinatie van juridische kennis en een strategische aanpak. Ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen in de strijd tegen namaak en de bescherming van uw merk.
Neem vandaag nog contact op en voorkom schade aan uw merk!
.