top of page

Merk of model gedeponeerd? Opgepast voor valse facturen!

Heb je onlangs een merk of model gedeponeerd? Wees dan op je hoede, want er zijn drieste oplichters aan het werk die graag een graantje willen meepikken van het succes van jouw intellectuele eigendom door het uitsturen van spookfacturen.


Wanneer je een merk of model deponeert (al dan niet via een gemachtigde of advocaat), dan zal jouw aanvraag gepubliceerd worden in het merkenregister resp. modellenregister. De naam en adresgegevens van de onderneming die het merk of model heeft gedeponeerd is ook opgenomen hierin. Omdat deze registers voor iedereen vrij raadpleegbaar zijn, schuimen bepaalde oplichters deze helaas ook af om aan de lopende band valse facturen uit te sturen naar ondernemingen, waarin wordt gevraagd om taksen te betalen met oog op de registratie van het merk of model, of om de levensduur ervan te verlengen.


Waarop moet je letten?


Ga nooit in op zo’n factuur, want ze zijn voor alle duidelijkheid 100% vals. De alerte ondernemers (waaronder een aantal van onze eigen klanten) zullen namelijk meteen de volgende ‘red flags’ spotten:

  1. Dergelijke facturen staan op naam van instanties zoals ‘European IP Register’ of ‘Benelux IP Register Database’. Deze instanties bestaan niet: wanneer je naar de websites van deze onbestaande instanties surft, zal je vrij snel zien dat deze een lege doos zijn. Je deponeert voor alle duidelijkheid een Beneluxmerk nog altijd bij het Beneluxbureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE of BOIP) en een Uniemerk bij het European Union Intellectual Property Office (EUIPO). Voor een internationale inschrijving klop je aan bij het World Intellectual Property Organization (WIPO).

  2. De registratie- of verlengingstaks betaal je altijd onmiddellijk elektronisch op de website van de officiële instantie wanneer je de online registratie- of verlengingsprocedure doorloopt. Zij versturen met andere woorden geen facturen aan ondernemingen.

Wees dus steeds op jouw hoede als er plots zo’n factuur in de bus zit. Bij twijfel, check zeker ook eens de websites van het BOIP en van het EUIPO waarin beide bureau’s een uitgebreide lijst hebben gepubliceerd van vaak voorkomende valse facturen.


Nog vragen? Of heb je toch betaald? Surf dan naar onze merkenpagina of neem contact op via thomas@misterfranklin.be en dan helpen wij je graag verder.

bottom of page