top of page
confidential-information-and-privacy-2021-08-26-22-39-50-utc-min.jpg

Wat is ISMS? De experts van Mr. Franklin leggen uit

In het huidige digitale tijdperk vinden zowel klanten als ondernemingen het belangrijk om hun persoonsgegevens goed te beveiligen. Hoe zekerder iemand kan zijn dat jouw informatiebeveiliging op punt staat, hoe meer vertrouwen jouw onderneming zal verkrijgen van de (potentiële) zakenpartners. Een ISMS-implementatie is daarom de dag van vandaag een zeer slimme investering. Onze ISO 27001 en ISMS expert legt volledig uit waarom een ISMS-implementatie zo'n goede keuze is.

logo.png

Information Security Management System

 

Information Security Management System (ISMS), oftewel managementsysteem voor informatiebeveiliging, is een proces van continue verbetering waarbij een systematische aanpak wordt gehanteerd om gegevens te beheren. Het doel van een ISMS is de verbetering van informatiebeveiliging en -beheer.

 

Een managementsysteem van informatiebeveiliging bestaat deels uit IT-onderdelen, maar ook uit specifieke beheersmaatregelen en procedures. Deze processen en maatregelen zijn noodzakelijk om de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van data binnen de onderneming te controleren. Op basis van de verkregen risicoanalyse kan je de risico’s voor informatiebeveiliging die gerelateerd zijn aan systemen beheersen maar ook de risico's die aan een menselijke factor verbonden zijn.

 

Bij de ISMS-implementatie wordt de zogenaamde Plan-Do-Check-Act methodiek gehanteerd. Plan-Do-Check-Act is een cyclische methode waarmee je stap voor stap je organisatie verbetert en telkens nagaat of de genomen maatregelen effectief waren.

ISMS en ISO 27001

 

ISO 27001 is een wereldwijde erkende norm van informatiebeveiliging. Vanuit deze normen worden er bepaalde eisen gesteld aan de ISMS van de organisatie. Na de implementatie van de ISO 27001 norm kan een bedrijf zich laten certificeren: het ISO 27001 certificaat is als het ware het “bewijs” van de technische competentie van jouw organisatie op vlak van informatiebeveiliging. Het toont aan dat je als onderneming serieus en structureel bezig bent met databeveiliging en dus ook met de bescherming van persoonsgegevens of gevoelige informatie.

 

De certificering gebeurt door één van de zogenaamde certificeringsinstellingen. Een certificeringsinstelling is een onafhankelijke partij die de normeisen van ISO 27001 binnen jouw organisatie nagaat.

Voordelen van ISMS binnen jouw onderneming

 

Dankzij de ISMS-implementatie blijft de informatiebeveiliging binnen jouw organisatie effectief en up to date. ISMS zorgt voor minder risico’s op vlak van informatieveiligheid en zo worden er nieuwe incidenten zoals datalekken of hacking voorkomen. Bovendien wordt er door ISMS de structuur van de organisatie verbeterd doordat er duidelijk wordt wie de verantwoordelijkheden draagt voor de informatieveiligheidsrisico’s.

 

Door ISMS in jouw bedrijf te implementeren kan je ook aan (potentiële) leveranciers en klanten aantonen dat je informatieveiligheid serieus neemt en de ermee verbonden risico’s minimaal wil houden. Zo weten je partners dat hun (soms gevoelige) gegevens niet zomaar op straat zullen komen te liggen en kunnen ze met een gerust hart zaken doen met jouw onderneming.

ISMS implementatie

 

Een Information Security Management System raakt aan vele aspecten van de onderneming. Daarom is het van belang dat ISMS aansluit bij het beleid en de strategie van jouw onderneming. Er moeten passende beveiligingsmaatregelen worden genomen die geïntegreerd kunnen worden binnen de huidige interne organisatie van jouw firma. Deze maatregelen worden opgenomen in het zogenaamde implementatieplan dat als leidraad zal functioneren tijdens het implementatieproces. De stappen van dit implementatieplan kan je lezen in deze blogpost van Mr. Franklin.


Onze gecertificeerde experts staan jouw onderneming bij tijdens het opzetten, implementeren, beheren, monitoren, evalueren, onderhouden en verbeteren van een managementsysteem voor informatiebeveiliging op maat van jouw organisatie.

Anker 1
Anker 2
Anker 3

Waarom is ISO27001-conformiteit belangrijk?

Persoonlijke begeleiding van A tot Z

Voldoe aan Europese wet- en regelgeving

"Al meer dan +250 Vlaamse startups geholpen"

Wil je aan de slag met het verbeteren van de informatiebeveiliging binnen je organisatie of implementatie van de ISO 27001 norm? Mr. Franklin kan je helpen met zaken zoals ISMS en meer.

Mr. Franklin: jouw ISMS-consultant

 

Mr. Franklin is is één van de weinige Belgische kantoren die ondernemingen in het kader van de ISO 27001 certificatie begeleidt. Olivier Sustronck, één van de oprichters van Mr. Franklin, is een gecertificeerde lead auditor en lead implementer en kan jouw onderneming dus ondersteunen bij de ISMS-implementatie.

 

We bieden onder meer begeleiding bij het opstellen van planning, beleid, policy en corrigerende maatregelen naargelang de specifieke eisen van de organisatie. Daarbij wordt er ook een risicoanalyse uitgevoerd door ons. Hierna kan je een Verklaring van Toepasselijkheid (Statement of Applicability) van ons verwachten. Via deze verklaring maken we het inzichtelijk duidelijk welke van de beheersmaatregelen van toepassing zijn op jouw onderneming. 

Contacteer ons

 

Vragen over het implementatietraject van een managementsysteem? Neem vrijblijvend contact op met onze experts die een implementatievoorstel op maat voor jouw organisatie kunnen maken!

Anker 4

CONTACTEER ONS!

shutterstock_1538166857.jpg
bottom of page