top of page

Dashcam vs privacywetgeving: mag je zomaar een dashcam gebruiken?

Meer en meer worden we geconfronteerd met filmpjes op facebook van dashcams die de fratsen van een voorligger tonen. Maar mag dit zomaar, een dashcam plaatsen en een filmpje op facebook gooien? En is het gebruik van een dashcam verboden in bepaalde gevallen?


Dashcam voor recreatief gebruik


Een particulier kan een dashcam bijvoorbeeld gebruiken om zijn autovakantie-traject te filmen. Als hij de beelden van deze autotrip thuis herbekijkt en enkel en alleen gebruikt voor persoonlijke of huishoudelijke doeleinden zoals het herbekijken van de beelden thuis of in familieverband, zal de Privacywet niet van toepassing zijn en hoeft hij de regels van deze wet dan ook niet na te leven.


Zodra diezelfde persoon de beelden echter publiek maakt door zijn filmpje op facebook te plaatsen, zal de Privacywet wél van toepassing zijn en zal deze persoon beschouwd worden als een verantwoordelijke voor de verwerking van persoonsgegevens en dat brengt enkele verplichtingen met zich mee:


1) Als verantwoordelijke zal je onder andere het proportionaliteitsbeginsel dienen te respecteren. Dit houdt in dat enkel relevante en noodzakelijke gegevens mogen verzameld worden en dat in principe, indien er niets problematisch is vastgelegd op de beelden, deze na een dag gewist dienen te worden.


2) Er moet voldaan worden aan de informatieplicht. In principe dien je voordat je iemand filmt, hem of haar hiervan op de hoogte brengen en toestemming vragen. Voorafgaande toestemming vragen bij gebruik van een dashcam is in de meeste gevallen niet mogelijk maar als bijvoorbeeld een ongeval gefilmd wordt, zal je onmiddellijk (bij eerste contactname) de persoon dienen op de hoogte dienen te brengen dat het ongeval gefilmd werd. Voor publicatie van de video, bijvoorbeeld op Facebook, is een voorafgaande toestemming nodig van de personen of voertuigen die zichtbaar zijn, of dienen deze onherkenbaar gemaakt te worden.


3) Indien u wenst een dashcam in gebruik te nemen dient voorafgaandelijk aan aangifte te gebeuren bij de privacycommissie.


4) De nodige technische veiligheidsmaatregelen moeten door u genomen worden, zodat uw video niet zomaar kan gehacked worden of door een derde online geplaatst kan worden


Dashcam voor gerechtelijke persoonsgegevens


Daarnaast kan iemand ook een dashcam aankopen om bewijsmateriaal te vergaren in geval van een aanrijding. In dit kader spreken we niet over gewone persoonsgegevens, maar over gerechtelijke persoonsgegevens. De verwerking van dergelijke gerechtelijke persoonsgegevens is door de Privacywet in principe verboden. Op dit verbod bestaan echter enkele uitzonderingen zoals de verwerking die noodzakelijk is voor het beheer van eigen geschillen. In dat geval is een camera mogelijk. Wel zal u aanzien worden overeenkomstig de privacywet als een verwerker van persoonsgegevens en dient u eveneens aan de hiervoor genoemde voorwaarden te voldoen.

Comments


bottom of page